RESTAURANT CENTRAL BISTRITA - CASA ION ZIDARU


ofertele proprietarului |  inapoi |  tipareste |  solicita informatii


583

Numar Afisari: 8543
Ultima Actualizare: 27.04.2016

Caracteristici restaurant evenimente:


  • Localizare: Bistrita, Bistrita Nasaud
  • Cartier: Centrul Istoric
  • Adresa: PIATA CENTRALA NR 30
  • Tip Tranzactie: promovare

Detalii Consultant:


Pop Rodica
Mobil: 0744236883
rodica.pop@consulting4you.ro
office@consulting4you.ro

Detalii Proprietar:


GABRIEL-OCTAVIAN ROSCA
0746148699
0743368480
casaionzidaru_central@yahoo.com

Detalii restaurant evenimente:


www.casa-ion-zidaru-restaurant-central.ro

Restaurantul Central situat in inima burgului bistritean invita sub boltile sale pe toti cei care doresc sa se simta tratati si ospatati regeste.

Restaurantul Central reprezinta inelul cel mai valoros pastrat din lantul evolutiei arhitecturii bistritene in trecerea de la Gotic spre Renastere.

Istoria cladirii si a proprietarilor este prin ea insasi un capitol interesant al evolutiei vietii urbane la Bistrita, in prima jumatate a secolului al XVI-lea.

Primul proprietar cunoscut si mentionat in istorie este Andreas Beuchel - un patrician bogat cu studii la celebra Universitate din Cracovia, care a functionat ca notar apoi ca jurat si jude al Bistritei la inceputul secolului al XVI-lea, cade victima unui complot militar, iar in 1531 este judecat, condamnat la moarte si executat prin decapitare. Capul lui este pus intr-un cos cu nuiele si este aruncat pe apa Bistritei, imagine care se regaseste pe peretele de NE al Bisericii Evanghelice, aflata la doar cativa pasi de casa Andreas Beuchel.

In 1538 casa este vanduta lui Ion Zidaru - renumit arhitect, care intra intr-un conflict cu domnul Moldovei - Petru Rares, acesta din urma punand sechestru pe casa Ion Zidaru.

In 19 februarie 1556, la Presburg, insusi Imparatul Ferdinand urmareste judecata pentru dreptul de proprietate asupra casei.

In 1946 casa este sediul comandamentului trupelor sovietice aflate in trecere prin Bistrita, iar in 1974 casa este restaurata de Ministerul Culturii si devine Restaurant Central.

Primul roman proprietar al unei case in centrul orasului a fost dr. Dumitru Budusan, aceasta casa fiind Casa Ion Zidaru.

Dupa 1989 descendentii dr. Dumitru Budusan incep un lung sir de procese, iar in 2004 casa este castigata in instanta.

Cu eforturi proprii, familia reuseste sa restaureze casa la standarde inalte si sa ii redea din nou functionalitatea de restaurant, astfel incat sa intampine cu caldura orice turist interesat de istoria burgului Bistritz.

Prin scurtul istoric al casei dorim sa va amintim ca aici exista un monument de valoare exceptionala - clasa A , care merita sa fie vizitat de toti cei care cunosc sau nu cunosc valoarea Casei Andreas Beuchel , cunoscuta drept Casa Ion Zidaru sau Restaurant Central.

Bucataria cuprinde preparate traditionale sasesti, transilvanene, moldovenesti si preparate din bucataria internationala, gatite cu gustul de acasa.

Restaurantul dispune de o capacitate de 100 locuri restaurant clasic, 30 de locuri Beraria Andreas Beuchel, 30 locuri Crama Ion Zidaru, 32 locuri Cafeneaua Cristian Pomarius.

Programul restaurantului este intre 9-24.

Va invitam mereu la Restaurant Central !

Pentru noi, cei mai importanti sunteti dumneavoastra!

www.casa-ion-zidaru-restaurant-central.ro


Localizare pe harta:Inapoi Tipareste Cere InfoAi nevoie de ajutor? Ne puteti contacta pe
Acest site foloseste Cookies pentru a imbunatati experienta navigarii si a oferi servicii mai usor de utilizat.
Informatii detaliate despre Termeni si conditii, Politica GDPR

Sunt de acord